تجزیه و استیناف داده‌هایی که از ابزارهای سئو به دست میایند، همیشه یک معضل برای بازاریابان بوده هست. کار با داده‌ها می‌تواند حیران‌کننده، شکیبایی‌فرسا و بغرنج باشد و درک داده‌ها و رمزگشایی از آن ها هم ممکن می باشد برای مخاطبان شما مشقت بار باشد.

در بسیاری از مفاد، بازاریابان معیارهای تجزیه و پژوهش و سعی مشتریان خود را گزارش نمی‌کنند، زیرا نمی‌توانند درک صحت از تغییرات مثبت یا منفی داده‌ها داشته باشند. برای حل این نقص‌ ممکن است بخواهید از نرم‌افزارهای پژوهش داده مانند اکسل استعمال فرمائید و داده‌ها را از google analytics یا search console به این نرم‌افزارها منتقل کنید. دراین‌صورت‌ یک گزارش غیرحرفه‌ای به دست می‌آورید که فهم و شعور آن بوسیله خواننده ریلکس نیست.



گوگل استودیو Google Data Studio چیست؟
یک کدام از از دیگر از ابزارهای کاربردی Google به نام Google Data Studio. گوگل دیتا استودیو یک پلتفرم تجسم داده هست که تهیه و تنظیم گزارش‌های آماری و درک آن‌ها‌را آسوده‌تر می‌کند. این ابزار به شما قابلیت و امکان می دهد گروه‌ای از داده‌ها را از مکان ‌های مختلف در یک مکان وارد فرمایید تا بتوانید آن اطلاعات را به یک گزارش قابل شعور تبدیل نمائید.

گوگل استودیو تمامی چیزهایی را که برای تبدیل داده‌های تحلیلی به گزارش‌های اطلاعاتی و قابل فهم و شعور از طریق تجسم داده‌ها نیاز دارید، در اختیار شما قرار میدهد. با به کار گیری از این ابزار می‌توانید گزارش‌هایی ساخت نمایید که هم خودتان و هم مشتریانتان آن را ادراک فرمائید!

ابزار گوگل دیتا استودیو به چه شکل شغل می‌کند؟
شما به عنوان یک کسب و کار که از دیجیتال مارکتینگ برای بازاریابی به کار گیری می کنید، مسلما در اینستاگرام یک اکانت تجاری دارید. احتمالاً یک تارنما هم دارید که برای سنجش کوشش آن از google analytics به کارگیری می‌کنید. ممکن می‌باشد آمار فروشتان را در یک فولدر اکسل حرفه ای ثبت کرده باشید. اما گزینه حائز اهمیت این میباشد که بتوانید همه این اطلاعات را در یک مکان واحد حفظ و رصد فرمائید و مثلاٌ تاثیر یک تبلیغ اینستاگرامی بر افزایش فروش را تحقیق کنید.

با به کارگیری از گوگل دیتا استودیو می توانید آمار اینستاگرام، بازدید وب سایت و ترازو فروش را از سه منبع جداگانه در کنار هم جمع فرمائید و در کنار هم مشاهده و رسیدگی نمایید. اگرچه بیشتر ابزارهای دیجیتال مارکتینگ به امکانات نظارت داده مجهز می باشند، اما هر ابزار فرمت خاص خود را داراست و قابلیت و امکان دریافت یک خروجی واحد از تمامی این ابزارها وجود ندارد. منابعی که میتوانید اطلاعات و آمارهای آنان را وارد گزارش‌های گوگل دیتا استودیو کنید، بسیار تبارک میباشند. حتی میتوانید پوشه‌هایی را که در گوگل کاغذ ثبت کرده‌اید، بدین گزارش‌ها اضافه نمائید.

بیشتر بخوانید: گوگل ادوردز (Google Adwords) چیست و به چه شکل کار می‌کند؟ 

مزایای به کار گیری از گوگل استودیو چیست؟
امکان ایمپورت کردن اطلاعات از ابزارهای محاسبه سایت، قابلیت شخصی‌سازی گزارش‌ها، قابلیت و امکان ایفا تجزیه و ارزیابی حرفه ای روی داده‌ها، امکان به کار گیری از فرمول‌های پیشرفته، قابلیت به کار گیری از تمپلیت‌های پیش فرض و تشکیل داد تمپلیت‌های تازه، سرعت بالا و رابط کاربری خوب، بخشی از مزایای گوگل دیتا استودیو می باشند. به دنبال مزایای دیگر Google Data Studio را استیناف می کنیم.

مطابق ابر و فارغ از نیاز به نصب

برخلاف اکثر ابزارهای دارای شهرت هوش تجاری مانند Power BI، Tableau و غیره، Data Studio از آغاز به عنوان یک سرویس مبتنی بر ابر طراحی شده و استفاده کننده نیازی به مدیریت هیچ نوع زیرساخت یا نصب هیچ نرم‌افزاری ندارد.

دسترسی آنی به آمارهای منابع محتلف

یکی‌از مزیت‌های مهم گوگل دیتا استودیو این میباشد که قابلیت دریافت آمار و اطلاعات منابع مختلفی را که حصول و کارها برای تبلیغات و بازاریابی آنلاین از آنان به کار گیری می‌کنند، به صورت یک جا در چنگ کاربران قرار می‌دهد که اطلاعات منابع پولی و مجانی را دربرگیرنده می شود.

یک دست‌سازی دقیق با اکوسیستم گوگل

وسیع ترین مزیت Data Studio توان آن برای یک پارچه سازی با برنامه‌های دیگر Google مانند Google Analytics ،Big Query ، Google Sheets و غیره هست. بنابراین در حالتی که از استارت بر روی نرم افزار‌های Google پیش رفته باشید، با استفاده از گوگل دیتا استودیو در حین صرفه‌جویی خواهید کرد.

به کارگیری ریلکس

گوگل استودیو یک رابط کاربری بسیار سهل و آسان برای استفاده ارائه می دهد که به هر هر کس با تولیدات Google آشنا باشد، کمک می‌کند تا با یک‌سری کلیک شروع به ایجاد گزارش و داشبورد کنند.

کنترل دسترسی و اشتراک‌گذاری

دیتا استودیو از خانواده Google هست و همگی مکانیسم‌های در دست گرفتن دسترسی و اشتراک‌گذاری گوگل را هم دارااست. اشتراک‌گذاری گزارش‌ها و داشبوردها با سایر کاربران و محدود کردن دسترسی در Data Studio بسیار راحت میباشد.

بدون پول بودن

به کارگیری از امکانات google data studio موقتا مجانی می باشد. اگرچه بخش اعظمی از منابعی که اطلاعات آن‌ها در دیتا استودیو قابل تحقیق است، پولی می‌باشند، مانند google ads یا facebook ads یا twitter ads. با این حالا پژوهش بخش اعظمی دیگر از منابع هم به صورت بدون‌پول قابل انجام می‌باشد.

معایب استعمال از گوگل استودیو چیست؟
ولی Google Data Studio با وجود همگی مزایایی که داراست، ایراداتی هم دارد که در این نصیب مرور میکنیم:

عدم به روزرسانی آنی در داشبورد

فعلا هیچ طرز داخلی برای به‌روزرسانی اتوماتیک داشبورد یا مشاهده گزارش وجود ندارد. بنابراین در‌حالتی که میخواهید یک داشبورد به‌روز برای به اشتراک گذاشتن با دسته خود تولید نمائید، باید فراتر از ویژگی‌های داخلی Data Studio نگاه فرمایید.

عدم جانبداری از اکسل

به عنوان یک کدام از محصول ها کوگل، دیتا استودیو فرمت‌های استاندارد داده‌های هوش تجاری مانند Excel را نادیده گرفته و به جای آن خدمات بر اساس Google مانند google sheet را سفارش می‌دهد.  

عدم قابلیت استقرار در محل

برای سازمان‌هایی که لازمات امنیتی سختگیرانه‌ای دارند، فقدان مورد استقرار در محل یک باخت والا برای گوگل دیتا استودیو به شمار می‌رود. چنین سازمان‌هایی ابزارهای هوش تجاری مانند Tableau و Power BI را ترجیح می‌دهند.



بیشتر بخوانید : گوگل ترندز چیست؟ سیر تا پیاز ابزار Google Trends

یادگرفتن فعالیت با گوگل دیتا استودیو
عمل با گوگل دیتا استودیو ممکن هست پاره ای غامض به حیث برسد، اما در واقع اینطور نیست. درواقع عمل کردن با این ابزار به مهارت خاصی نیاز ندارد. اما بایستی درباره ی هر منبع اطلاعات، مهارت مایحتاج را داشته باشید و بدانید هر پارامتر چه کاربردی دارااست. در‌پی برخی از کلیات شغل با دیتا استودیو را یادگرفتن می‌دهیم.

تشکیل داد داشبورد در Google Data Studio
گوگل استودیو به شما قابلیت می‌دهد تا اطلاعات را از منابع متعدد بازخوانی فرمائید. در صورتی‌که از گوگل آنالیتیکس برای رصد آمار وبسایت استفاده میکنید، مطلقاٌ یک اکانت گوگل دارید. اما در حالتی‌که تا قبل از اینً برای کسب و کارتان اکانت گوگل درست نکرده باشید، برای به کار گیری از گوگل استودیو اولین قدم این هست که یک اکانت برای خودتان بسازید. حالا به سایت google data studio بروید و با اکانت دستیابی و کارتان لاگین نمایید. گام بعدی این میباشد که منابع اطلاعات را تمجید فرمایید.

از ستون سمت چپ روی create کلیک نمائید و بعد از آن data source را بزنید. با این شغل لیستی از پلتفرم‌های گوگل و همچنین سایر ابزارهای بازاریابی دیجیتال، آپلود فایل و غیره در دست شما قرار میگیرد. منابع یا source موردنظرتان را یک به یک انتخاب نمائید و بعداز احراز هویت، به اکانت دیتا استودیو متصل نمائید. لازم به ذکر میباشد که این فعالیت را تنها یک بار موردنیاز است اجرا بدهید و بعداز این، لیست منابع در اکانت دیتا استودیوی شما نگهداری گردد. موقتی می توانید از آمار منابعی که تعریف کرده‌اید، گزارش‌های متنوع بسازید.

به چه شکل او‌لین گزارش خود را در Google Data Studio ایجاد کرد کنیم؟
پس از این که منابع اطلاعات یا data source را در پنل دیتا استودیو ساخت و ساز کردید، میتوانید اقدام به تهیه و تنظیم گزارش کنید. برای این عمل در ورقه مهم دیتا استودیو، روی تب report کلیک فرمائید و آن گاه blank report را بزنید. با این فعالیت یک شیت خالی باز میشود. از ذیل برگه یک زبانه باز می شود که از شما میخواهد منبع اطلاعات را تعیین نمایید.

بعداز تعیین منبع اطلاعات، لیستی در سمت چپ صفحه باز می شود که میتوانید پارامترهای گوناگون آن منبع اطلاعات را ملاحظه کنید و تعیین نمائید. از جملهً در مورد Instagram insight می توانید نرخ تعامل، خصوصیات بازدیدکنندگان و فالوورها، لایک و... را به گزارش اضافه فرمائید.

برای این که هر مورد از پارامترها را به گزارش استفاده فرمایید، روی آن پارامتر کلیک نمایید و با drag & drop آن را به ورقه خالی گزارش بکشید. در بالای صفحه یک نوار ابزار وجود دارااست که می‌توانید با آن المان‌های مختلفی را به گزارش اضافه فرمایید یا نوع نمایش اطلاعات را تغییر تحول بدهید. بعضا از پارامترها در صدر به صورت یکی نمایش داده می شوند. البته با گزینش chart از ستون سمت راست کاغذ میتوانید نوع نمایش آن را تغییر تحول بدهید و یک نمودار خطی یا سیر هنگامی ساخت نمایید.

تغییر دادن استایل و تم رنگ گزارش در گوگل دیتا استودیو
تم‌های از پیش تعیین شده دیتا استودیو به شما امکان می دهند آیتم‌های رنگ و سبک را کلاً گزارش خود اعمال کنید. برای این شغل وارد گزارش شوید و در نوار ابزار، روی Theme and layout کلیک نمائید. سپس در تب تم، روی تمی که می خواهید در گزارش خود جاری ساختن نمایید، کلیک فرمایید. می‌توانید هر کدام از تم‌های از پیش تعیین شده را سفارشی نمایید.

از جمله، می‌توانید رنگ پس‌مورد متفاوتی را گزینش فرمائید که با برند شما مطابقت داشته باشد. برای این کار در پنل Theme and Layout روی آیتم Customize  کلیک فرمائید. بعد از آن به بخش Background and Border بروید و از انتخابگر رنگ برای تنظیم رنگ دور‌نما به رنگ دلخواه خود استفاده نمائید.

طرز اضافه کردن کارت امتیازی در Google Data Studio
کارت‌های امتیازی خلاصه‌ای از یک متریک را نشان میدهند و یک کدام از طریق‌هایی میباشند که گوگل استودیو برای نمودارسازی داده‌ها در اختیار کاربران قرار داده میباشد.  کارت امتیازی معمولاً برای تجسم شاخص‌های کلیدی همت استعمال می گردد: متغیری که سلامت یا کوشش نسبی کسب‌وکار یا حوزه عمل شما‌را اندازه‌گیری می‌کند.

برای مثال، یک کارت امتیازی می‌تواند آحاد فروش، میانگین نرخ پرش، تعداد نمایش تبلیغات، حداکثر زمان مراقبت، دست‌کم نرخ باخت و غیره را نمایش دهد. کارت‌های امتیازی در گوگل دیتا استودیو به‌صورت اعداد ظاهر می گردند و در صورت رغبت می توانید نام معیار را هم در آن نمایش دهید. قالب عدد نمایش داده شده به طرز پیکربندی واحد سنجش در منبع داده شما بستگی داراست.

طرز اضافه کردن نمودار خطی در Google Data Studio
نمودارهای خطی وقتی موثر می باشند که می‌خواهید مشاهده کنید به چه شکل داده‌های شما در طی زمان تغییر تحول یا نوسان می‌کنند. نمودارهای خطی می توانند سری داده‌های شما‌را به صورت خط، میله یا هر دو نمایش دهند. در گوگل استودیو نمودارهای خطی می توانند یک آن‌گاه را با حداکثر 5 متریک یا 2 آن گاه را با یک متریک منفرد ترسیم کنند. برای اضافه کردن نمودار به گزارش در گوگل استودیو، در بالای برگه روی مورد add a chart کلیک کنید. همان طور که می‌بینید، گزینه‌های متفاوتی در چنگ شما قرار دارد که یکی‌از آن‌ها نمودار خطی یا line chart می باشد. دقت فرمایید که نمودار خطی با محرمانه وقتی یا time series تفاوت داراست.

شما می توانید از هر نوع سپس به عنوان اساس X در نمودار خطی استفاده نمائید. البته محرمانه‌های زمانی صرفا یک آن‌گاه تاریخ یا تاریخ و زمان را به عنوان محور X مجاز می دانند. محرمانه‌های زمانی یک اساس X پیوسته از تاریخ‌ها را ارائه میدهند و مورد‌هایی در زمینه ی طرز مدیریت داده‌های از دست رفته در چنگ شما قرار می‌دهند. میتوانید تعداد نقاط داده نمایش داده شده به وسیله نمودار خطی را محدود نمایید. خصوصی‌های زمانی مجموع داده‌ها را برای محدوده تاریخ مشخص شده نماد میدهد.

نحوه اضافه کردن نمودار دایره‌ای در Google Data Studio
در مواردی نمودار میله‌ای گزینه مناسبی برای نمایش اطلاعات نیست و مایحتاج است از گونه های دیگر نمودار استعمال فرمایید. در گوگل دیتا استودیو میتوانید از گونه های دیگری از نمودار برای نمایش اطلاعات استعمال کنید که نمودار دایره‌ای یا pie chart یکی‌از آنها میباشد. برای مثالٌ هنگامی میخواهید نشان دهید که یکسری درصد فالوورهای شما در اینستاگرام از کدام شهرها میباشند، می بایست از نمودار دایره‌ای به کار گیری فرمائید.

برای این عمل، طبق راهبرد نمودار خطی پیش بروید و به جای line chart، آیتم pie chart را تعیین فرمائید. در ستون سمت راست، از پنل properties، تب SETUP را گزینش کنید و بر روی تراشه بعدها منبع کلیک فرمائید تا Dimension Picker نمایش داده شود .

در این مرحله شروع User Type را انتخاب کنید  و آنگاه روی تب Style کلیک نمائید. از نوار لغزنده برای تغییر و تحول شکل دایره به طور حلقه استعمال کنید. همچنین می توانید از ویژگی Legend برای قرار دادن برچسب های متریک در پایین نمودار دایره‌ای به کارگیری نمایید.



نحوه اضافه کردن جدول در Google Data Studio
برای افزودن جدول به گزارش، وارد گزارش موردنظر بشوید. سپس در بالای ورقه، روی افزودن نمودار کلیک کنید . یک کدام از سبک‌های پیش فرض جدول را انتخاب نمائید. حال نمودار را به محل مورد نظر در شیت بکشید و اندازه آن را به ابعاد دلخواه تغییر و تحول دهید. از گزینه properties در سمت راست برای اضافه کردن معیارها و تغییر تحول ابعاد و استایل دادن به جدول استفاده نمائید. میتوانید عرض ستون ها و ارتفاع ردیف ها را هم به دلخواه خود تغییر و تحول بدهید.